*EL MONESTIR DE SANT PAU DEL CAMP
  ****
L monestir de Sant Pau del Camp és un dels pocs edificis romànics que han sobreviscut a la ciutat de Barcelona. Tot i que se sap que en el segle X ja existia, l'edifici tal com el coneixem és fruit d'una reconstrucció realitzada en el segle XII.
L'EXTERIOR

L'entrada principal al temple és pel carrer de Sant Pau. Per aquest cantó de l'edifici, la façana de l’església i la de l'actual rectoria fan angle, fet típic del gòtic català dels segles XIII i XIV.

La porta està flanquejada per dues columnes de marbre on es repenja l'arquivolta de mig punt. La decoració d'aquest frontal és de l’època visigòtica, amb representacions tetramòrfiques dels evangelistes (clica sobre l'imatge per veure-ho detallat).

Al timpà hi apareix representat Crist en Majestat en actitud de beneir, acompanyat de Sant Pau a la dreta i Sant Pere a l'esquerra. Sota hi ha les inscripcions del noms de Pere i Pau, l'Alfa i l'Omega, voltat d'un text traduït de la següent manera: "Aquesta porta és el camí del Senyor per a tots, el portal de l’horta de la vida. Veniu-hi tot passant per mi. Renard, per ell i per l'ànima de la seva esposa Ramona, va donar 7 morabatins per a fer aquesta església". Sobre els capitells hi han uns medallons amb representacions pròpies de l’època visigòtica.

Tot l'exterior de l'edifici està decorat amb llombardes decorades amb cares humanes, animals fantàstics i vegetals.


Clica per veure'n el detall.
L'INTERIOR

 

Ja des del exterior és pot apreciar la forma de creu grega de l'església. La coberta s'ha realitzat amb voltes de canó, cúpula de creuer sobre petxines i cimbori octogonal.

El braç dret del creuer comunica amb el sala capitular gòtica, que a la vegada te sortida al claustre romànic. Els tres absis són decorats amb llombardes amb motius vegetals i geomètrics de certa influència àrab.

Malgrat que el dibuix de la planta de l'església i del claustre apareix simètric, la realitat és ben diferent, ja que són molt habituals les irregularitats en les construccions d'aquella época.


A l'interior la llum natural que entra per les finestres és escassa, fet que impregna tot el temple d'un ambient que convida a la reflexió i a la oració.

Antigament l'altar major era dedicat a Sant Pau, patró dels espasers. A la dreta hi havia un retaule dedicat a Sant Benet i a l'esquerra l'altar de la mare de Deu del Roser i el de Sant Galderic, patró dels pagesos.

El paviment de l'església ha estat restaurat l'any 2002, per restablir els desperfectes produïts principalment per les pluges i les inundacions.


Vista creuer i altar major

Paviment església
 
EL CLAUSTRE

 

El claustre de Sant Pau és la part del monestir més important des del punt de vista monumental per la singularitat dels seus arcs, únics en tota Europa. La seva construcció, en el segle XII, és posterior a la de l’església i mostra clarament influències musulmanes.

Els arcs són polilobulats, en troben de tres i de cinc lòbuls, decorats amb frisos geomètrics o vegetals, i descansen sobre columnes aparellades molt simples. Les bases són senzilles i dues estan decorades amb motius vegetals com si es tractés de capitells invertits.

De capitells n'hi han molts de l’època de transició derivats del corinti, però n'hi han d'altres clarament romànics amb representacions zoomòrfiques i d'animals fantàstics. Alguns són representacions historiades, com el d'Adam i Eva i el de la serp i la fruita prohibida, o els de les lluites de guerrers i els sofriments de la dona lúbrica.

Al voltant del claustre hi han nombroses tombes, moltes d'elles pertanyen a la família dels Bell-lloc.

         


Arcades polilobulars

   

Detall capitell serp i fruita prohibida
   
                   
Història -- Arquitectura -- Benedictisme -- Urbanisme -- Curiositats -- Informació -- Crèdits -- Castellano -- MapaWeb -- Contacte
Esglèsia Claustre Sala Capitular