ELS DOCUMENTALS DE LA VALL es complau a presentar-vos la seua nova producció audiovisual: "PER L'OMBRIA CAP A GAMELLONS", documental editat en format DVD, el tercer d'una col·lecció iniciada cap a l'any 2002.

Es tracta d'un delitós passeig de tardor des del nucli urbà d'Ontinyent fins a un emblemàtic paratge del terme: Gamellons, amb la seua casa forestal, la font, i el seu magnífic entorn natural.

Aquest projecte audiovisual és una iniciativa de l´ontinyentí Loïç M. Pérez i Muñoz, autor dels textos, del guió, de la filmació, del muntatge i dels arranjaments musicals. El documental té una durada d'uns 50 minuts i escaig, que és gairebé el doble dels capítols anteriors ja publicats. L'autor ha pogut comptar amb la col·laboració i les aportacions de dos col·lectius relacionats especialment amb la zona que es presenta en l'audiovisual: el col·lectiu "l'Arrel", i el Grup d'Scouts d'Ontinyent.Fotogrames extrets dels documental:En les primeres escenes s'ha intentat mostrar la bellesa cromàtica amb què es presenta, en el moment de fer el viatge (pel desembre de 2006), el fullam, tocat de tardor, en els parcs i jardins urbans. El recorregut, però, s'inicia als peus de la Vila, descendix fins al riu pel Carril, puja per la Costa, i accedix així a les partides rurals que s'estenen al llarg dels suaus faldons de la serra de l'Ombria. L'espectador té així ocasió de contemplar les antigues finques o heretats d'aquesta part del terme, pels camps de les quals s'efectuen els treballs propis de l'època de l'any. Se senten, de fons, els ocellets que prodiguen els seus cants, els gossos de les cases que lladren al lluny, el soroll dels tractors que remouen la terra dels bancals...L'ermita de Morera, amb el seu calvari al davant, marca el punt a partir del qual el recorregut penetra en terreny forestal: prenem el camí de Gamellons, que se sobreposa en alguns trams a l'antic camí de Biar. Passem pel costat mateix de la Venta Vella, la qual va ser edificada a la vora d'aquest camí per a atendre les necessitats dels nombrosos viatgers i caminants que hi transitaven.

Travessem el barranc dels Sumadors per damunt d'un bonic assut de pedra, que és segurament una de les moltes obres que van fer els peons forestals que van ser assignats a aquestes serres durant el primer terç del passat segle XX. L'alberg dels Caçadors, o de l'Ombria, i la mateixa casa de Gamellons són edificacions que responen a les necessitats de les tasques hidrològico-forestals que van ser encomanades pels enginyers forestals que s'havien compromés a intentar corregir la greu degradació que patien les serres en aquella època, degradació que causava molts inconvenients en èpoques de pluja, ja que l'aigua que queia formava impetuosos torrents que acabaven fent augmentar perillosament el cabal dels rius. Aquells enginyers forestals, doncs, tenien molt clar que el manteniment i conservació dels boscos de les serres revertia en benefici d'un major aprofitament dels recursos hídrics; i amb l'establiment d'una sèrie d'estructures de retenció d'aigua, petites i senzilles però molt eficaces, es contribuïa a alimentar els aqüífers.Documental "Per l'Ombria cap a Gamellons"
Per a més informació, escriviu un correu electrònic a la següent adreça (la bústia és revisada diàriament):


Els documentals de la Vall
lomipemu@hotmail.com

Si us abellix, podeu visitar també la pàgina de:
"LA SENDA DELS ENGINYERS"Piqueu ací


Ontinyent, 12 de març de 2007