Maria del Mar Bonet
BIOGRAFIANascuda a l'illa de Mallorca, on ja de petita va aprendre cançons populars de les Balears, Maria del Mar Bonet arriba a Barcelona als volts de 1967 i comença a cantar amb Els Setze Jutges, important formació de cantautors catalans, realitza les seves actuacions i enregistra el seu primer disc amb quatre cançons populars de Menorca.

L'any següent, la censura del règim franquista li prohibeix cantar una de les seves cançons populars, "Què volen aquesta gent?". A principis dels anys setanta inicia a França, Dinamarca i Anglaterra les seves primeres actuacions a l'estranger. Al llarg de la seva carrera Maria del Mar Bonet serà present a Suļssa, Veneçuela, Mèxic, Portugal, Polònia, Itàlia, Suècia, Alemanya, Grècia, Tunísia, Paļsos Baixos, Bèlgica, l'antiga Unió Soviètica i el Japó.

L'any 1971 un disc seu, on apareixen les cançons "L'àguila negra" i "No voldria res més ara" aconsegueix ser disc d'Or a l'estat espanyol.

Uns anys més tard, Maria del Mar Bonet inicia una sèrie de concerts a la Plaça del Rei de Barcelona que tindran continuļtat cada estiu i fins al dia d'avui, tot convertint-se en una valorada oportunitat per retrobar-se amb el públic barceloní.

L'any 1981 enregistra el seu disc "Jardí tancat" a Paris amb arranjaments de Jacques Denjean i la col.laboració d'Alan Stivell. Els textos d'aquest disc es basen en poemes de poetes mallorquins de primers de segle. El Govern francès li atorgarà l'any 1984 el premi de l'Acadèmia Charles Cross al millor disc estranger publicat a França. Aquell mateix any li és concedida la "Creu de Sant Jordi", màxima distinció de la Generalitat de Catalunya.

L'any 1985, fruit de la recerca i l'interès per la música del Nord d'Àfrica, apareix el seu disc "Anells d'aigua" amb la col.laboració de l'Ensemble de Musique Traditionelle de Tunísia amb els quals fa una gira per l'estat espanyol i França.

Un any més tard realitza una gira amb l'internacionalment conegut músic brasiler Milton Nascimento per l'estat espanyol tot proposant un internacional mestissatge entre la música mediterrànea i els ritmes d'aquell país sudamericà.

En el camp de la recerca dins de noves formes artístiques, l'any 1988 presenta amb el coreògraf i ballarí espanyol Nacho Duato l'espectacle "Arenal", en aquest cas la combinació de cançó i dansa aconsegueix una excel.lent resposta de públic a tots els paļsos on actua. Nacho Duato ha creat altres coreografies amb música de l'autora i cantant com ara "Jardí tancat" (primer Premi Coreogràfic de Colònia, Alemanya) i el pas a dos "Cor perdut". Aquest mateix any, Maria del Mar Bonet obre una porta a un gènere fins aleshores nou per a ella i presenta al Teatre Lliure de Barcelona l'espectacle "Ben a prop" on interpreta, conjuntament amb el músic i pianista Manel Camp, estàndards americans i temes de Gershwin, Rolling Stones i Toti Soler.

Durant l'any 1992 estrena en el Festival Internacional de Música de Perelada el "Cant de Benvinguda", obra emmarcada en el camp de la música contemporània composta i interpretada pel guitarrista Feliu Gasull, l'Orquestra de Cambra del Teatre Lliure i el cor Ars Nova de Budapest.
Rep el "Premi Nacional de Música 1992", atorgat per la Generalitat de Catalunya, per la difusió de la música dels Paļsos Catalans i presenta a la plaça del Rei de Barcelona el nou espectacle "La Grècia de Theodorakis" a partir del qual l'any 1993 enregistrarà el seu darrer treball discogràfic "El-las, Maria del Mar Bonet canta a Theodorakis".

A principis de 1994 estrena la partitura creada pel compositor Rafael Subirachs sobre l'obra poètica de Joan Vinyoli, "Cants d'Abelone". Aquest mateix any, junt amb el compositor i director de cinema turc Zülfü Livaneli, internacionalment conegut per la composició de la Banda Sonora de la pel.lícula "Yol" (Palma d'Or del Festival de Cannes), Maria del Mar Bonet presenta, amb gran èxit, a la plaça del Rei de Barcelona i en el marc del Festival d'Estiu d'aquesta ciutat (Grec'94), el seu espectacle "Merhaba", sobre adaptacions d'aquest artista turc.

El juny de 1995 presenta a la Sala Riviera de Madrid i a la plaça del Rei de Barcelona el seu darrer disc "Salmaia", una selecció de temes de diferents indrets del Mediterrani (Turquia, Sicília, Grècia, Nàpols, Eivissa,...).
Una de les manifestacions culturals més importants d'Europa, el Festival internacional d'Edimburg, convida la Maria del Mar a presentar el seu nou espectacle en dos dies de concerts que aonsegueixen una excel.lent resposta de públic i crítica; "una de les millors veus d'Europa -i possiblement del món-" (Jan Fairley de "The Scotsman" i BBC Radio Scotland, 28 d'agost de 1995).

L'any 1996, convidada per la Conferència Internacional "Habitat" organitzada per la UNESCO, la Maria del Mar actua, amb gran èxit, a Istambul. Aquest mateix estiu ho fa per primer cop al Canadà, als Festivals de Montreal i Quebec, dos dels més prestigiosos del continent americà.

L'any 1997 Maria del Mar Bonet celebra 30 anys de dedicació a la música. Per aquest motiu realitza un emblemàtic concert al Palau Sant Jordi de Barcelona en el qual aconsegueix convocar més de 14000 persones. En aquest concert, concebut com una festa i retransmès en directe per televisió, hi participen convidats com Lluís Llach, Joan Manuel Serrat, Nena Venetsanou, Catherine Allard, Fethi Zgonda, Paco Cepero, Martirio i la Coral Universitària de Mallorca. Del concert se n'edita un doble disc en directe: "El cor del temps". Al setembre, convidada per l'Institut Català de la Dona i la UNESCO, actua a Tesalònica, capital cultural europea de l'any 1997.
Actuacions a Paris, Eivissa, Segòvia, Madrid, Mallorca, Terrassa, Ciutadella, Benidorm, Tortosa i Lleida entre d'altres. Participa a l'especial de Nadal de TVE.

L'any 1998 és l'any de les sortides a l'estranger i de les col.laboracions en treballs d'altres artistes. Amb Amancio Prada en el disc "Rosas a Rosalía". Amb el Loquillo en el disc "Con elegancia". Amb el Jordi Sabatés i la Rosa Vergés en el projecte audiovisual "De Granada a la Luna", en homenatge a Federico García Lorca. Amb el Jackson Browne en el disc "Canta mis canciones".
Ha actuat a Glasgow (Escòcia) dins el Celtic Connection Festival. A Lisboa dins el Festival Donnes in Musica per després viatjar fins a Gibellina (Sicília) per un altre concert.
Al juliol i a la Plaça del Rei presenta per primer cop a Barcelona a la cantant Lucilla Galeazzi, totes dues ofereixen uns concerts molt aplaudits.
El setembre és el temps d'anar a Sudàmerica. Presenta a l'Argentina el seu disc "El cor del temps" (editat allà per Acqua Records) en diversos concerts per Buenos Aires, Río de la Plata i Paraná, per després anar a Xile al concert homenatge "Con Allende siempre".
L'octubre la porta fins al Marroc en una gira de cinc concerts per Rabat, Casablanca, Fez, Tànger i Tetuan. Aquesta gira, organitzada per l'Instituto Cervantes, apropa la Maria del Mar a una realitat que ella sempre ha sabut percebre molt abans de que els mestissatges amb el Sud es possesin de moda.
Molt més a prop de casa, actua a Sevilla al Festival de Música Andalusí. A Euskadi, a Valladolid amb l'Amancio Prada, a Madrid a les Galas de Clausura del XV Festival de Otoño amb la Catherine Allard. També a Sant Joan de les Abadesses al Festival Comte Arnau, a Torroella de Montgrí i a Sant Boi de Llobregat amb els ballarins de IT Dansa per l'Altaveu 98.

Enregistra a l'estudi Bit a Beat el seu nou treball discogràfic, "Cavall de foc", que surt a la venda el mes de febrer de 1999.
Al juny Maria del Mar participa en el rodatge de la pel.lícula 'El mar' d'Agustí Villaronga en la qual hi té un petit paper.
Ofereix concerts a Manresa, Alacant, Vic, Perpinyà, Andorra, fins que a finals d'any participa en el primer Festival del Mil.lenni de Barcelona, on comparteix escenari amb el cantautor lleonès Amancio Prada.

La cançó 'Com un mirall', inclosa en el seu últim àlbum, rep el 'Premio de la música SGAE 2000' a la millor cançó catalana de l'any.
Maria del Mar rep, també l'any 2000, el premi Ramon Llull, màxima distinció de les Illes, per tota la seva trajectòria artística.
Actua en el Festival Midem Cannes 2000 dins la nit de la cançó mediterrània, i a Munic en un concert homenatge a Mikis Theodorakis, juntament amb Maria Farantouri, Zulfu Livanelli,... davant de 14.000 persones. Fruit d'aquest ultim concert surt una gira per Espanya junt amb Maria Farantouri durant el 2001 que les portarà a l'Auditori de Barcelona, Salamanca, Pamplona i Còrdova, entre d’altres.

Aquest any 2001 és quan Maria del Mar Bonet expansiona le seves actuacions a l'estranger: Boston, Philadelphia, Rudolstadt (Alemanya), Coimbra, Tunis i Romania.
Coincidint amb el 25è aniversari del seu anual encontre amb el públic barceloní a la Plaça del Rei de Barcelona, Maria del Mar Bonet grava junt amb el compositor Joan Valent i el seu Ars Ensemble el que és fins a dia d'avui el seu últim disc, RAIXA, la gira del qual comença el 27 de novembre.

Actuacions previstes a l'estranger durant el 2002: Istambul, Atenes (Womad Festival), Turķ, Londres (Mediterranean Festival), França (Beziers), gira per USA, Canadà, Bèlgica i Holanda.
RAIXA ha estat nominat en els Premios de la Musica, en la seva sisena edició, a tres candidatures: Millor àlbum de Música Folk, Millor cançó en català i millor arreglista per la cançó Les Veus de Raixa.INICI